Avrupa Avrupa Dediğimiz

20 Aralık 2008 Cumartesi

TEKIRDAĞ MALKARA BIR EVLAT-I FATIHAN ŞEHRIDIR

TEKIRDAĞ MALKARA BIR EVLAT-I FATIHAN ŞEHRIDIR

Malkara’ya 28.07.2008 günü gittim. Malkara’yı merak ediyordum. Tekirdağ sahili çok güzel. Dün Sana Sevdalandım Tekirdağ şiirimi 2003 akşamüstü yazmıştım. Ozan Ağacı Dergisi’nde, Tekirdağ gazetelerinde çıkmıştı. Malkara bir tepenin eteklerinde kurulmuş. Malkaralı Nedim Çolakoğlu aile tarihinden söz ederken “Dayım Ender Bakla mimar olup soyağacımızı çıkardı. Konya, Karaman, Samsun ve Bursa’daki akrabalarımıza bu çalışması ulaştı” demişti. (Trakya kitabım sayfa 156)

MIMAR ENDER BAKLA: “Karaman’dan Bulgaristan Gelivo’ya gelmişler. 1464-65 yıllarında Kuran-ı Kerim arka sayfasına bir not düşmüşler. Türkler Gelivo civarındaki 25 köye yerleşmişler. 1978 yılında Bulgaristan’dan gelirken bu Kuran-ı Kerim’de gelmiş. Karaman Beyli’ği en büyük bir beylik. Savaşçı olup sabanını da, kılıçını da yapan bir beylik” dedi.

Belediye Başkanı Salih Keskinle sohbet ettik. Bana Malkara Il Yıllığını verdi. 2006 Malkara Il Yıllığını kaymakam Nahsen Badeli güzel hazırlamış.

Kemal Atatürk’ten bir vecize il yıllığına konmuş “Diyarbakırlı, Vanlı, Erzurumlu, Karslı, Trabzonlu, Istanbullu, Trakyalı, Makedonyalı; Hep Bir Irkın Evlatları, Hep Aynı Cevherin Damarlarıdır. Millete Efendilik Yoktur. Hizmet Etmek Vardır. Bu Millete Hizmet Eden Onun Efendisidir.” ( Malkara’da Bulgaristan göçmeni Dağlı Mahallesi varmış.) Bir vatandaş “Malkara Kaymakamı Salih Yüce çok çalışkandır. Köylünün sütünü toplattırıp mandıralara satmış. Köylüyü çok seviyormuş.” Vergi Daire Md. Yrd. Mazhar Orhan Uzunköprü’nün Çavuşlu köyündenim”. dedi. 21-24 Ağustos 2008 tarihleri arasında Malkara Tarım ve Süt Ürünleri Festivali yapılacak. Malkara nüfusu 27500.

Metin Bingül: “Ben askerken, Yılmaz Dingiloğlu kumandanımızdı. Selam söyle” dedi. Malkara FINAL DERGISI DERSANE MÜDÜRÜ ORHAN AKSAKAL: “Kırklareli’deki Final Dergisi öğretmenlerine selam söyle. Kitabına baktım Papaz Remzi Uysal’ı anlatıryorsun. Papaz Remzi ve arkadaşları çok iyi futbolculardı. Onların maçlarını seyretmeye doyamazdık. Ortaokulu Edirne’de okudum. Edirnespor’un kaptanı Parlar Yaren Edirne Lisesi matematik öğretmeniydi”dedi. Kale kilit fabrikasında çalışan bir genç “Kale kilit fabrikası dünya üçüncüsüdür. Çerkezköy’de modern Kale kilit fabrikası yapılacak” dedi.

ŞIIRLERIM:

SENI SEVDIĞIM ANLAR

/ Seni sevdiğim anlar/ Seni düşündüğüm zamanlardır/ Kahrolduğum anlar/ Beni anlamadığın zamanlardır/.

HANI GENÇ OLSAM

Hani genç olsam/ Sevdalı bir yüreğim olsa/ Akşamüstleri yolunu beklesem/ Bir gülüşüne şiirler yazsam/ Vurulsam ela gözlerine/ Kara gözlerine/ Çakır gözlerine/ Her gece göz yaşı döksem/ Mevlam seni bana kavuştursun diye/ Selahattin Demiraco.

Yazıyı hazırlarken Önadım gazetesine şair, ressam, fotoğraf sanatçısı ve Cep Sanat dergisinin sahibi Savaş Erdem geldi. “Sen bir Haiku’sun arkadaşım” demişti.

MALKARA IL YILLIĞINDA KAYMAKAM NAHSEN BADELI’NIN YAZISINDAN ALINTI:

“Trakya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Malkara bereketli toprakları, zengin kömür yatakları, günlük 30 ton süt üretimi, zengin tarihsel ve kültürel dokusuyla, kalkınma ve büyüme hedeflerine emin adımlarla ilerlemektedir.

Yapımı devam eden Organize Sanayi Bölgesi % 95 oranında bitirilmiştir. 2007 yılından itibaren fabrika bacaları tütmeye başlayacaktır. Böylece, hem Çorlu ve Çerkezköy’de işçi olarak çalışmakta olan gençlerimiz kendi memleketlerinde iş olanağına kavuşacak hem de ilçedeki gençlerimizin işsizlik sorunu ortadan kalkacaktır.

Ilçemizden geçen E-84 karayolunun bölünmüş yol (duble yol) haline getirme çalışmaları da 2006 yaz sonunda bitirilecektir.. (Malkara’lı bir arkadaşım “Duble yol çalışması bitti” dedi.)

Ilçeye bağlı 70 köyün yolları asfalttır. Bütün köylerimizin içme suyu sorunu çözümlenmiştir. 2007 yılından itibaren köy içi yolları kilitli parke taşıyla döşenmesine başlanacak. Köylümüz çamurdan kurtarılacaktır. Köylerimizin kanalizasyonlarının bitirilmesi planlanmıştır.

Malkara linyit kömürleri bakımından önemli bir zenginliğe sahiptir. 38 faal, 29 faal olmayan toplam 67 kömür ocağı bulunmaktadır. Malkara Osmanlı Imparatorluğu döneminde Osmanlı Ordusu’nun en gözü pek savaşçıları olan Akıncıların ve Deliler Birliklerinin merkezi olmuştur. Balkanların fethine katılarak oralarda yerleşenlerin çocukları, 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi’nden sonra Trakya ve Anadolu’ya göç etmişlerdir. Malkara bir Evlad-ı Fatihan (Fatihlerin Evlatları) şehridir.”

Malkara’nın, Osmanlılara geçtiği son ve kesin tarih 1363’tür. Malkara’yı feth eden komutanında Hacı Ilbey olduğu bilinmektedir. Bugün Trakya’da birçok yerde mezarı ve Hacı Il Bey adına yapılmış okullar bulunmaktadır..

Malkaranın en kötü günleri Balkan savaşı sırasında yaşanmıştır. Şehitlerin anısına güzel bir anıt dikilmiştir. Bulgar işgali 8,5 ay sürmüş, bu arada şehir yağma edilmiş, yakılmış, yıkılmıştır. (Şehitlik abidesi var. Bulgarlar namaz kılarken halkı şehit etmiş). Malkara ve yöresinde çağdaş, uygar toplum düzeni gün geçtikçe daha güzel bir şekilde oluşmaktadır. Malkara bir tepenin eteklerine kurulmuş. Halkı çok candan.. Gittiğim gün oranın pazarıydı. Trakya’yı gezmek ve bir Evliya Çelebi gibi yazabilmek en büyük amacımdır.. Trakya kendine özgü sosyal ve ekonomik kültürel yapısı ile çağdaşlaşmaya hazırdır. 09.08.2008 günü araştırmacı yazar Nazif Karaçam’da Önadım gazetesinde güzel bir sohbetimiz oldu. Onun şansı bu yola çok eskiden çıkmasıdır ve bizlere güzel eserler bırakmasıdır. O bir kaynak kişidir. Sonbahar’da iki yeni eserle bizi buluşturacaktır.1) Ulusal Kurtuluş Savaşında Trakya kitabı yeni ilavelerle çıkacak. 2) Kırklareli’ni Geçmişten Geleceğe Taşıyanlar kitabı. Başarılar dilerim. Gazetedeki yazılarını özledik.

05.08.2008 günü Rumeli TV’yi izliyorum. Edirne Keşan Suluca köyünü televizyonda izlerken Rumeli havaları ve türkülerini dinlemek hoşuma gidiyor..

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Haberi Ekleyen : Selahattin DEMİRACO
Kaynak : Kırklar Haber
Yayınlanma Tarihi : 12.08.2008/10:49:00

Hiç yorum yok: