Şumnu akdere köyünden Osmanlı Rus harbinden sonra 1890 lı yılarında göçler başlamıştır. Köyden ilk göç edenler, 7 büyük aile imiş. Bu aileler ADANA Ceyhan Mustafabeyli kasabasına yerleşmişler. Aynı tarihlerde başka ailelerde göç etmişler onlardada ADANA Ceyhan mercimek kasabası taraflarına da yerleşenler olmuş.
Daha sonraki göçler 1951 ve 1952 yıllarında gene Türkiye?nin çeşitli yerlerine göç olmuştur. En çok gene Adana civarına olmuştur.
1977-1978 yıllarında Türkiye?nin bir çok yerine ( İzmir , İstanbul, Adana, Tekirdağ, ) köyden göç olmuştur.
En büyük göç ise herkezin bildiği gibi o büyük zulümlerin ardından gelen 1989 göçüdür. Bu göçte Türkiye dışında da bir çok yere gidip yerleşenler olmuştur.
1989? dan sonrası topraklarını ve her şeyini köyde bırakanların bir çoğu yeniden geri dönmüştür.
Geri dönenlerden bazıları da beli aralıklarla tekrar kacak olarak veya başka yolarla yeniden Türkiye?ye yerleşmişlerdir.
cetin_ahmet kardeşim seni ve akdere de Hasan'ı tebrik ediyorum, özverinize hayranım.
Evet dedemler 1890 lı yıllarda göç etmişler ve Adana Ceyhan ve Mercimek kazası civarlarına yerleşmişler. Buradan Ahmet kardeşimin dediği gibi 1890 lı yıllarda gelip Adana - Ceyhan civarlarına yerleşen aileler inşallah tanışalım ve görüşelim derim belki hiç bilmediğimiz akrabalıklarımız olabilir. Benim dedem göç yıllarında Topaloğlu Yusuf diye anılırmış, kardeşleri mercimek kasabasına yerleşmiş büyük dedem ise Ceyhan - İmamoğlu arasında hilmiye köyüne yerleşmiş, ancak köy ahalisi ulaşım nedeniyle uzun yıllar önce Kıvrıklı köyüne inerek hayatlarını orada devam ettirmekteler. Soyadımız BULGAY. İnşallah umduğum gibi insanlar aradıklarını bulurlar
Kesin bulucaklar belki uzun zaman geçicek ama yavaş yavaş daha çok üye oluyo elbet bir yerden bir bağlantı olacaktır insanlar arasında.
Çetin Ahmet Kardeşim,yukarıda bahsettiğiniz Mustafabeyli Köyüne göç eden 7 büyük aile herhalde şunlardır.1.Kaşıklar2.Kayraklar3.KüçükŞabanlar4.Ketenler5.CinKadirler6.Hatipoğulları7.KaraMustafalar... olabilir.Selamlar,başarılar.Allah sizden razı olsun.
Benim büyüklerimden öğrendiğim köye ilk yerleşen aileler.
Benim ailem yani Hacı Halil Hoca, Hacı İbrahimoğlu, Şah İbrahimler, Hacı Hafızlar, Karamustafaoğulları diğer ikisini kaydetmemişim. Sİzlerin yazdıkları daha sonra köye yerleşenler.
Şimdi babamla sohbet ediyoruz da onun ifadesine göre akdere tamamı Türk olmak üzere 750 haneden oluşuyormuş. 93 harbi denen 1877-78 Osmanlı Rus Savaşından sonra köye bir Bulgar gelip bakkal dükkanı açmış ve bu durum köylüyü rahatsız etmiş devletinde balkanlarda zemin kaybetmesiyle endişelenmişler o dönemde Şam a gavur girmez şeklinde bir söylem varmış köyden bir grup Şam a göç etmek üzere yola çıkmış Şam a giderken yol üzerinde bulunan bizim Mustafa beyli civarındaki topraklar hoşlarına gitmiş bir kısmı Şam a devam eymiş birkısmı ise yerleşmiş Mustafabeylinin ilk kurucuları 17 haneymiş. Şama gidenlerden daha sonra dönüp Mustafabeyliye yerleşenler olmuş. Örnek olarak Arap Salileri belirtiyor babam ve ilk göç hikayesinin böyle olduğunu ifade ediyor.
Bu verdiğiniz bilgilere göre daha önce birkaç kişiden duyduğum ilk göç eden 7 hane idi şimdi sizin babanızdan duyduğunuza göre bu hane sayısı 17 oluyor. Acaba bu 17 hanenin 7simi mustafa beylide kaldı ve diğerleri Şam' a gitti.
Ayrıca köye bu ilk geler bulgarlar dan sonramı köyde göçler başlamış ondan önce yerleşen bulgar veya hırıstiyan toplum olmuşmu hiç.
Babanızdan bildikleriniz ve hata o zamanlara ait eski fotolar varsa bizlerle paylaşırmısınız.
O zaman göc ederken veya yerleşik halde iken varsa tabi.
Çok seviniriz.
O kadar eski fotoğraflar yok elimizde. Ama en doğru bilgilerin aile olarak bizde olduğu kanaatindeyim. Daha önce köye yerleşen Bulgar yokmuş. Dedemin bizzat dedesinden aldığı bilgiler bunlar. Dedemin babası Çanakkalede şehit düştüğü için 4-5 yaşlarından itibaren dedesi tarafından yetiştirilmiş ve konakta bir çok bilgiye sahip olmuş. Daha çok amcamla paylaşılmış bilgiler ama babamda detaylı bilglere sahip. Köye ilk yerleşenler 17 hane Şam a gidenler ayrı. Muhtemelen halen Şamda akrabalarımız var ki Habil Hatipoğlunun eşi rahmetlik Hilmiye nenenin ailesinin de daha sonra Şamdan Türkiye ye geldiği babam tarafında ifade edilmektedir.
Daha detaylandıracağım bilgiler de mevcut yazdıklarıma cevap aldıkça sırasıyla yazabilirim.
Çanakkale savaşında köydende şavaşa gidenlerin olduğunu düymuştum ama kimler olduğunu bilmiyodum.
Dedenizin babası konakta yetiştirilmiş diyosunuz peki bu konak dediğiniz. Akdere köyundemi yoksa Adanadamı.
Birde elinizde olan köyle ilgili veya göçlerle ilgili eski fotoğraflar varsa paylaşırmısınız.
Köyle ilgi bilgileri bizden esirgemediğiniz için sizlere teşekür ederiz.
Ayrıca köydeki türbe ile ilgili ilgileriniz varmı. Bende kulaktan doğma bilgiler olduğu için burada yazmamıştım sizin bildiğiniz ve doğru olarak kannat etiğiniz bilgiler varsa onlarıda paylaşırmısınız.
Akdere ile ilgili çok fazla bilgimiz yok. Türbe ile ilgli de bir şey bilmiyorum. Dedemin babası Çanakkale ye Mustafabeyliden gitmiş. Bizmkilerin göçleri 1878-1890 civarında oysa Çanakkale savaşları 1915 yılında. Dediğim gibi amcamla sohbet ettikçe daha fazla bilgi öğreniyorum yeni bilgiler oldukça aktarırım.
Çok teşekur ederiz. yeni bilgiler bekleriz.
Saygılarımla.
İsaoğlarının mustafanın büyük oğlu
1 yorum:
SELAM BENİM DEDELERİMDEN 1880 DOĞUMLU 1914 YILINDA RAHMETLİ OLMUŞ MOLLA HÜSEYİN VE RABİA OĞLU ALİ OSMAN AKIN ŞUMNU DOĞUMLU GEÇMİŞİMLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İSTİYORUM YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM
Yorum Gönder