Avrupa Avrupa Dediğimiz

1 Kasım 2008 Cumartesi

Adana'daki Boşnaklar biraraya geldi, örf ve adetler bir kez daha yaşatıldı.

     Adana'daki Boşnaklar biraraya geldi, örf ve adetler bir kez daha yaşatıldı.
 
image
 

 
Adana'da, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından "Hıdrellez Şenlikleri" ve "Pİta Günü" 04.05.2008 tarihinde (dün) gerçekleşti. Hıdrellez etkinliklerinde bir araya gelen Boşnaklar, örf ve adetlerini bir kez daha yaşattı.
 

 
Vali İlhan Atış, eski baraj çamlığında düzenlenen şenlikteki konuşmasında, Türkiye'nin bulunduğu coğrafik konumun önemini anlatarak, "Çok güzel ve önemli bir coğrafyada yaşıyoruz. Türkiye hepimizin yüreğidir, o attığı sürece bizler var olacağız. Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal Atatürk'ün belirlediği yolda, laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olarak her zaman ilelebet yoluna sizlerin sayesinde devam edecektir" dedi.
 

 
İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık ise hıdrellezin bereket, bolluk, sağlık, talih, kısmet, şifa, uğur ve mutluluk gibi sayısız dileklerin kabul edileceği gün olduğuna inanıldığını ifade etti. Suyun toprakla buluştuğu, kışın bahara dönüştüğü bugüne katılanlara teşekkür eden Arık, tüm günlerin bu güzelliklerle geçmesini diledi.
 

 
Türkiye-Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Fehmi Arazlı da atalarının Bosnalı olduğunu ancak, Türkiye'de doğup büyüdüğünü belirterek, Atatürk'ün kurduğu laik, demokratik bir ülkede yaşamaktan son derece mutlu ve gururlu olduklarını belirtti.
 

 
adana_fehmi_arazl___769149780.jpg
 

 
Atalarının 1908'de Bosna'dan Türkiyeye geldiğini hatırlatan Arazlı, 2005 ve 2007 yılları arasında Bosna'ya gittiğini, cennet gibi yemyeşil olduğunu söyledi. Arazlı,"Biz Anadoluya çeşitli ülkelerden gelmişiz. Ne olursak olalım içimizde her toplumda olduğu gibi iyisi de var kötüsü de var ama içimizde bir tane vatan haini çıkmamıştır. Bu bayrağın bu milletin aslı sahibiyiz. Bu vatanı tercih ettikleri için atalarımıza minettarız. Ne Mutlu Türküm diyene"diye konuştu.
 

 
adana_tetkolar_105712890.jpg
 

 
Adanalı Boşnak tetkalar 
 

 
Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Fatma Kiminsu, kültürün milleti ve toplumu bir arada tutan en büyük etken olduğunu belirterek, "Biz Türkler ne kadar ayrı kalsakta,ne kadar farklı coğrafyalarda yaşasakda,ortak kültürümüz bizleri birbirimize bağlar. Hıdrellez bütün Türk dünyasında bilinen en önemli bayramlardan biridir" dedi.
 
adana_vali_baskan_kiminsu20_580322265.jpg
 

 
Dernek Başkanı Fatma Kiminsu ve Adana Valisi İlhan Atış
 
"Hızır günü" olarak adlandırılan Hdırellez'in Hıdır ve İlyas Peygamberlerin yer yüzünde buluşturdukları gün olması nedeniyle kutlandığını kaydeden Kiminsu, "Hıdır" ve "İlyas" sözcüklerinin birleşerek halk ağzında Hdırellez'e dönüştüğünü söyledi.
 
adana_10_801119995.jpg
 
Vali İlhan Atış'ın yanısıra, çukurova üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Alper Akınoğlu, İl Kültür Turizm müdürü Osman Arık, Devlet Hava Meydanları Başmüdürü Ahmet Bülbül, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık, Türkiye Bosna Hersek Kültür Derneği Federasyon Başkanı Fehmi Arazlı, İzmir Bosna Sancak Derneği Başkanı Cemal Sezer,İstanbul Sefaköy Bosna Sancak Derneği Başkanı Salih Hacıoğlu, Manisa Turgutlu Bosna Hersek Derneği Başkanı Muharrem Bayrak, Ankara Fevziyeköy Bosna Hersek Derneği Başkanı Necmi Orak, çanakkale çataltepe Balkanlılar Derneği Başkanı Sadık Can, Eskişehir Bosna Hersek Derneği Başkanı Mehmet Bıcak, Akdeniz Balkan Türkleri Federasyon Başkanı Necati Sultan,Adana Balkan Türkleri Derneği Başkanı Recep Eriş, BBP Adana Şube Başkanı Adem Arık ve çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikler, halk oyunu gösteri ile ona erdi.
 

 
adana_7_904309082.jpg
 
Şenlikte ayrıca "çiçekçiler Günü" de kutlandı. Etkinlikler kapsamında Adana çiçekçiler Esnaf Odası tarafından vatandaşlara 5 bin çiçek dağıtıldı.
 
Resimler ve haberler için Adana'daki üyelerimizden Sayın Bosnakbaskan'a teşekkür ederiz.
 
Bu içerik BSN Group için hazırlanmıştır

Hiç yorum yok: