Avrupa Avrupa Dediğimiz

1 Kasım 2008 Cumartesi

Enver İmamovic "Bosnalı Kotromanic Hanedanının" Soy Ağacını Tanıttı

Enver İmamovic "Bosnalı Kotromanic Hanedanının" Soy Ağacını Tanıttı
04 April, 2008 
image


Saraybosna'daki tanıtımı yaplan kitap Bosna'nın kişisel bir kimliği ve soy ağacı eşsiz bir sanat eseri. Tarihçi ve arkeolog yazar İmamovic, "Böyle bir çalışmaya sahip çok az sayıda ülke var Avrupa'da." dedi. 

Saraybosna'daki Zemaljski muzej'in de (Ulusal müze) müdürlüğünü yapmış olan Imamovic "Entellektüel ve akademisyenlere yönelik olduğu kadar çocukların bile anlayabileceği ve hoşlanabileceği bir şekilde resim ve metinlerden oluşan kitap, 700 yıl önceye giden Bosna'nın tarihini anlatıyor. Bu soy ağacının diğerlerinden farkı, orta çağ Bosnasını yaklaşık 200 sene daha geriye götürüyor. Bugüne kadar, ortak görüş 13. yy a dayandığı şeklinde iken, Bosna yönetimine ait 986 yılına (10. yy) ait farklı bir kaynağı inceleme şansı buldum." diye belirtti. 

Bosna devletinin varlığına dair birçok doküman bulunduğunu ekleyerek, Bosna'nın hanedanlığının bulunduğunu ve bu hanedanlığın Kotromanic ailesi olduğunu, her ülkede hanedanlığın devletin kendisi, kendisine ait mahkeme, devlet hizmetleri, diplomasi, bayrak, para, alfabe anlamına geldiğini bildirdi. 

Akademisyen Muhamed Filipovic, BiH'in Balkanlardaki diğer Slav devletleri kadar eski olduğunu ileri sürdü ve farklı bir milli görüş ileri sürmek amaçlı bir çalışma olmadığını ekledi. 

Prof. Dr. Mirko Pejanovic ise Kotromanic ailesinin hanedan ağacının, Bosna'nın devlet olarak orta çağlarda var olduğunun savunulması için ve orta çağ Bosnasında Ban ve soylu kraliyetin devamı için çok değerli dedi. 

Enver Imamovic'in diğer eserleri: 

1.Antički kultni i votivni spomenici na području Bosne i Hercegovine. Sarajevo 1977. (BiH sınırlarında antik kültler ve ibadethaneler)
2.Nerezine na otoku Lošinju. Sarajevo 1979. (Lošinj adasında Nerezine kasabası)

3.Povijesno-arheološki vodič po Osoru. Sarajevo 1979. (Osoru hakkında tarihi ve arkeolojik elkitabı)

4.Olimpijske igre u starom vijeku. Tuzla 1984. (Yeni zamanlarda Olimpiyat oyunları)

5.Otoci Lošinj i Cres od ranog srednjeg vijeka do konca XVIII stoljeÄ?a. Mali Lošinj 1987. (ortaçağ başlarından 17. yy a Lošinj ve Cres adaları)

6.Korijeni Bosne i bosanstva. Sarajevo 1995. (Bosna ve bosnalıların kökleri)

7.Porijeklo i pripadnost stanovništva Bosne i Hercegovine. Sarajevo 1998. (BiH halkının kökenleri ve özellikleri)

8.Historija bosanske vojske. Sarajevo 1999. (Bosna Ordusu Tarihi)
Bu içerik BSN Group için hazırlanmıştır.

Hiç yorum yok: