Avrupa Avrupa Dediğimiz

21 Kasım 2008 Cuma

Ceyhan'a Göç Ederek Gelenlerin Hikayeleri

İnsanlar niçin doğdukları yaşadıkları yerleri terkederek; hiç bilmedikleri yabancı oldukları başka başka yerlere gider yerleşirler? Sorusun cevap bulmak için çıkılmış bir yolda yapılan bir çalışma sonucu bu hikayeler geldi önümüze...

Dillerini, dinlerini, namuslarını korumak için yüzyıllardır yaşadıkları topraklardan sürülen insanlarımızın, acılarla, ihanetlerle, işkencelerle dolu "göç"ünü, belgeler ve şahitleriyle anlatmaya çalışılacak ve olduğu gibi aktarılacak İnsanlarımızdan bunca zamandır kendilerine dahi anlatmaya korktukları hikayeleri bir çırpıda nasılda anlattıklarını göreceksiniz.

Anlatırken o günlere giderek birden bire gözlerinin kah sevinç hemen arkasından hüzün, korku ve yaşların olduğunu göreceksiniz.

Bu hikayeler çocuklarımıza okutulacak ve geçmişte yapmış olduğumu iyi, güzel, çirkin, kötü ne varsa önümüze serilecek ve dersler çıkarmaya çalışacağız.

Osmanlı'nın yıkılış sürecini ve bu süreçte devletin asli unsurları olan Türklerin nasıl büyük acılar çektiğini görecek. Ve bunları tekrar yaşamamak için neler yapmamız hususunda üzerimize neler düştüğünü düşünüp hep birlikte yorumlamaya çalışacağız.

Bu çalışma bir fantazi oluşturmak için değil; gerçekleri görmek için kötü bir uykudan uyanmamak için düşünülmüştür.

Sizlerde bu çalışma ya katkıda bulunabilirsiniz, eğer Ceyhan da veya Çukurovanın neresinde yaşıyorsanız bu çalışmaya katkıda bulunabilirsiniz.

Bu Çalışma küçük bir hikayeden yola çıkarak prıjelendirildi.

Hikayeyi kısaca sizlerle isim vermeden paylaşmak istiyorum...

Tarih

Hiç yorum yok: