Avrupa Avrupa Dediğimiz

19 Haziran 2009 Cuma

Bulgaristan Türklerine çağrımız

Bulgaristan Türklerine çağrımız

Sayın okurlarım, iki hafta sonra 5 Temmuz Pazar günü Bulgaristan’da Genel Seçimler yapılacaktır.

Bizlere düşen görev “Ey Bulgaristan Türkleri, titre ve kendine dön” diyerek, onları birlik ve beraberliğe davet etmektir. Çünkü bundan evvel yapılan Genel Seçimlerde alınan neticeler, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH)’ni Hükümet Ortağı yapmıştır.

17 Haziran 2001’deki Genel Seçimlerde, Parti’nin Türkiye Temsilciliği’nin sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmaları ve Türkiye’den Bulgaristan’a giden seçmenlerin oy sandıklarını tetiklemesiyle, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi 21 milletvekiliyle Bulgaristan Cumhuriyeti Parlamentosu’na üçüncü parti olarak girmiş ve Hükümet Ortağı olmuştur.

Dört yıl sonra, 25 Haziran 2005’de yapılan Genel Seçimlerde yine Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH) 34 milletvekiliyle Bulgaristan Cumhuriyet Parlamentosuna üçüncü parti olarak girmiş ve yine Hükümet Ortağı olmuştur.

Bu Genel Seçimlerde, Türkiye’de kullanılarak HÖH’e giden oy miktarı 42.596 dır.

Mahalli Seçimlerde de alınan neticeler ümid verici olmuştur; 2003 yılındaki seçimlerde 18 Belediye Başkanlığı alınmışken, 28 Ekim 2007 Mahalli Seçimlerinde %30 oranında artış sağlanmış ve 31 Belediye Başkanlığı kazanılmıştır. Kırcaali ili Merkez Belediye Başkanlığı ile 7 ilçesinin tamamı (HÖH)’e oy vermiştir. İkinci Tur seçimlerde 10 Belediye Başkanlığı daha alınarak 2007 Mahalli Seçimlerde kazanılan Belediye sayısı 5’i koalisyon, 41’e yükselmiştir.

11 Kasım 2002 ve 22 Ekim 2006 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde, Partinin yönlendirilmesine uygun olarak, Cumhurbaşkanı Pırvanov desteklenerek, seçimde kilit rol oynanmış ve HÖH oylarıyla, Cumhurbaşkanlığı nezdinde, itibar ve geniş kadrolar elde edilmiştir.
Avrupa Parlamentosu Seçimleri’nde Türk Partisi değişik seçim uygulamalarına muhatap olmuştur; 2007’de 4 Türk Parlamenter Avrupa Parlamentosuna girmişken, 7 Haziran 2009 Seçimlerinde Parlamenter sayısı 3’e inmiştir. Çünkü önceki 2007 Seçimlerinde Türkiye’deki seçmenlerin oy kullanma hakkı 2009 Avrupa Parlamentosu Seçimlerinde, “Avrupa toprağı olmadığı” gerekçesi ile Türkiye’de sandık açılmamış ve Parti’nin 392.650 olan oyu 364.254’e düşmüştür.

“Türkler Bulgaristan’dan atılmalı ve Çingeneler sabun yapılmalıdır” diyen ırkçı Ataka Partisi oy oranını %12’ye çıkararak, 307.985 oyla büyük bir sıçrama yapmıştır. Sağcı koalisyon Gerb Boyko Borisov’la birlikte, %24,48 lik oyla birinci sıraya yerleşmiştir. Avrupa Parlamentosu seçimleri, 5 Temmuz 2009 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimlere ışık tutmakta, Boyko Borisov’un başkanlığına (Gerb, Ataka ve Ndsv) Koalisyon Hükümetini göstermekte ve bu durum da, bugüne kadar hakları yönünde mücadele veren Bulgaristan Türklerinin, ırkçı yaklaşımlarla hak kayıplarına uğrayabileceğinin sinyallerini vermektedir. Diğer Avrupa Ülkelerindeki gibi “çift vatandaşlık olmaz, birini tercih et” diyeceklerdir.

Ey Bulgaristan Türkleri, Titre ve Kendine Dön. 1989 göçünün 20. yıldönümünde, 5 Temmuz 2009 günü Türkiye’deki ve Bulgaristan’daki sandıkların başına koş. Bu konuda HÖH Türkiye Temsilcisi Enver Hatipoğlu’yla, en yakındaki derneğiyle bağlantıya geç. Türkiye’deki “Eğridereli Amca”nın söylediklerini yap. Koy cebine pasaportunu ve ister Türkiye’mizdeki sandığa, ister Bulgaristan’daki köyüne giderek oyunu kullan. Yılgınlığa kapılmış hemşehrilerini uyar. Senin haklarını, özgürlüklerini muhafaza edecek, geliştirecek olan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisini en az 40 Milletvekiliyle Parlamentoya sok. Evladı Fatihan olarak, bu senin boynunun borcudur.
Geçmişte olduğu gibi, 5 Temmuz günü, bu büyük mücadeleden alnının akıyla çık.

Biz Anadolu Türkmenleri de sizlere güveniyoruz.

Ben de sizlere, Ankara’nın Yavrucuk Köyü’nden hayır dualarımı ve selamımı gönderiyorum.

Tanrı Türk’ü Korusun.

--
Ersin

Hiç yorum yok: