Avrupa Avrupa Dediğimiz

3 Haziran 2009 Çarşamba

KITAP TANITIMI

MEHMET
BALKAN MUHACIRI

1912-1914 Balkan Savasi sonrasi tehcire ugrayan ve 1 milyondan fazla Musluman-Turk nufusun gocuyle sonuclanan o buyuk trajedinin baslangici 1877-1878 Osmanli-Rus Savasi'dir. Osmanli yenilmis, Bulgar halki bagimsizligini ilan etmistir.

Halk arasinda 93 Harbi olarak bilinen Osmanli-Rus Savasi sonrasi Balkanlardaki Turk-Musluman nufusa artik yol gorulmustu. Kendisi de bir Tuna cocugu ve Silistreli Balkan gocmeni olan Ziya YAMAC, 1890-1900 yillari arasi trajediyi ve muhacirlerin Trakya'ya yerlestirilmesi macerasini cok ozgun bir Balkan Turkcesiyle romana ceviriyor.

Turk Edebiyatinda bir ilk olan bu eser, ulkemizde muhacirler olarak bilinen milyonlarca yurttasimizin atalarinin Anadolu'ya donus maceralarina taniklik etmektedir.

Heyamola Yayinlari

www.heyamola.net
YAZAR

ZIYA YAMAÇ

1914 Bulgaristan, Silistre dogumlu.

Ilk ve ortaokulu Bukres'te bitirdi. Ailesiyle birlikte Turkiye'ye yerleserek ortaogretimini Istanbul Erkek Ogretmen Okulu'nda tamamladi. 1936-1942 yillari arasinda ilkokul ogretmenligi yapar. Daha sonralari cevirmenlik ve gazetecilik yapti.

1949 Eylul'unde, Turkiye'de sosyalistler uzerindeki yogun baski uzerine Ziya Yamac, Fahri Erdinc, Tugrul Deliorman gizlice Bulgaristan'a gecerler.

Yamac, Erdinc ve Deliorman, ucu de ayni kusaktan. Ucu de Balikesir Ilkogretmen Okulu'ndan arkadas. Erdinc Akhisarli, Yamac Silistre, Deliorman ise Razgrad gocmeni. Ve ucu de cok partili hayata gecis sancilari icindeki Turkiye'den 1949 yilinin 8 Eylul gecesi Edirne'nin Suakacagi Koyu yakinlarinda Tunca Irmagi'ni gecerek Bulgaristan'a varirlar.

Bulgaristan'da Yamac ve arkadaslarina politik gocmen olarak siginma hakki verilir (1949 Ekim). Boylece, yurt disinda olumune kadar surecek olan gocmenlik donemi baslar.

Ziya Yamac, 23 Mayis 1986'da Bulgaristan'da vefat eder.

Eserleri ve cevirileri:

Stefan Zweig, Aci Duygular, cev.: Ziya Yamac, Hafize Topuzoglu, Yaba Yayinlari,1997

Adams, James Truslow, Amerika Tarihi : Baslangicindan Bugune Kadar, cev.: Ziya Yamac, Kanaat Kitabevi, 1943, Istanbul

Liviu Rebreanu, Asilmislar Ormani, cev.: Ziya Yamac, Insel Kitabevi, 1942, Istanbul

Panait Istrati, Dunyaya ve Insanlara Dair, cev.: Ziya Yamac, Yokus Kitabevi, 1945, Istanbul

Panait Istrati, Kesis Sofronie, cev.: Ziya Yamac, Yanki Yayinlari, 1967, Istanbul

Ziya Yamac, Nâzim Hikmet Aramizda, Sekibe Yamac, Hasat Yayinlari, 1992, Istanbul

Stefan Zweig, Perisan Hisler, cev.: Ziya Yamac, Insel Kitabevi, 1945, Istanbul

Riza Mollof,Turk Hikayeleri, Ziya Yamac, Narodno Prosveta, 1956, Sofya

Ziya Yamac, Mehmet, Habora Kitabevi, 1979, Istanbul

Hiç yorum yok: