Avrupa Avrupa Dediğimiz

10 Temmuz 2009 Cuma

Ahıska

Ahıska

Ahıska Türkü 80 aile yeni Arizona’ya geldi. 10.000 Ahıskalı başvurmuş, 3000 tanesi reddedilmiş. “ABD elçiliği yardım çağrımıza cevap veren tek ülke oldu.” diyen Server Thedorov 8 ay önce gelmiş.

Kendilerine Türkiye’de gazetecilerin Batı basınından tercüme ederek “Mesket Türkü” demesinden çok rahatsız. Mesketler Hıristiyan’dır, biz öz be öz Türk ve Müslüman’ız diyor. Komünist Rusya’nın sakladığı ve izole ettiği Ahıska Türkleri ilk kez seslerini 1987’de duyurmuş dünyaya. “170 yıl Türkiye’den kalbimiz kopuk yaşadık.” derken mahzunlaşıyorlar. “Biz, Osmanlı çekilince Rusya’da kalan Türkleriz.” diye açıklıyorlar kimliklerini. Dilleri, kültürleri aynı bizim gibi. Ruslar komünist dönemde hep Ahıskalıları, ‘Türk’seniz Türkiye’ye gidin o zaman’ diyerek dışlamış: “Ama biz Rusya’ya hizmet ettik, bunu kabul etmiyorlardı. Gürcistan sınırındaki dağın adı Mesket, bizi Türkiye’den ayırmak için soyadımızı değiştirdikleri gibi aslımızı da değiştirmek istediler. İnsan dünyaya geldiğine mutlu olmalıdır. Biz en ağır şartlarda yaşadık, yine de mutlu olduk.” diyor Server Bey. Bir türkü sözü mırıldanıyor:

“Ahıska gül idi gitti
Söyleyin Sultan Mahmud’a
İstanbul’un kilidi gitti”.

Kadın-erkek birlikte İngilizce dil kursuna gidiyorlar. Türkiyelilerin kendilerine yardımcı olduklarını, hoş tuttuklarını ekliyorlar. Nesibe Hanım’la Yusuf Bey de o gün Rusya’dan gelmiş. Kalabalık davetli grubu Türklerin yaşama sevincinin göstergesi gibi. “Ailemiz önemlidir ve ailemize sahip çıkan ABD’den biz memnunuz.” diyerek belirtiyorlar duygularını. Aileleri parçalayan Almanya hikâyelerini bilen biri olarak ne dediklerini çok iyi anlıyorum doğrusu.Yusuf Konyalı: Dedeleri Konya’dan gitmiş oralara. Ahıska gerçeğini dünyaya anlatmak için dernek kurmaya hazırlanıyorlar, hepsi heyecan içinde. Evin her yerinde Türk bayrakları var. “Başımız dik geldik buraya, bizim silahımız kalem ve mikrofondur.” diyen Server Bey, liderlik yaptığı Ahıskalılara güveniyor. Üç kuşaktır hayata sıfırdan başlayan Ahıskalılar yine sıfır noktasında. Ama umutları var. Henüz kültürel şokta olduklarını kabul ediyorlar. ‘Çalışan insan her şeyi başarır’ inancındalar.

Server Bey’in tek bir talebi var: UNDP, UNESCO, BM gibi kurumlar Ahıskalıların soykırıma uğradığını kabul etsin. Dünya bizim soykırım hikâyelerimizle değil, kendi yapay soykırım hikâyeleriyle meşgul elbette. Biz Balkanlarda, adalarda ve İzmir’de soykırıma uğramadık mesela! Kıbrıs’ta Türkler referandumda ‘Rumlarla birlikte yaşarız’, dedi ve AB’ye alınmadı, ‘Türklerle yaşamayız’, diyen Rumlar AB içinde! Bu kadar eziyet edilen Türkler ne Rusya’da, ne başka yerde teröre başvurmuştur, diyor Yusuf.

ABD’de North Carolina’ya geldiğim zaman da 2000’den beri Mevlana Festivali yapıldığını öğreniyorum. Tasavvufa büyük bir ilgi var. Müslüman olan Amerikalılarla sohbet ettiğimde merhum Muzaffer Ozak’ın sözü aklıma geliyor: “Hıristiyanları Müslüman yapmak kolay, Müslümanları Müslüman yapmak esas sorun.” Çoğu üst düzey akademisyenin tasavvuf ehli olarak İslam’ı seçmesi tesadüf değil. Kentli insana cevap veren tasavvuf ruh güzelliği sağlıyor. Bizde siyasi İslam’ın yaptığı en büyük tahribat Türk kültürü ve İslam algısının yüzyıllara yayılan aşk anlayışını reddetmesi oldu. Burada da durmadı, kadını da aşağılayarak düşman haline getirdi. Dede Korkut okumamış ve kendini Türk hissetmeyen bu siyasi misyon sahipleri: Kalbin nerede? Kalbin nerede? diye soran Mevlana’yı bile dışladılar. Zengin insanın iflasını yaşayan hatta çöp tenekelerini karıştırır hale dönüşen kimlik sorunumuzu kim cesurca tartışabilir? Cesaret yerine hakareti hak sayanların teorik uydurmalarından bana ne. Burada üniversitede ders verince gördüm öğrenci merakı ne demek? Akademisyen inceliği ne demek anladım. İslam konusunda ders veren Amerikalıları tehdit eden neokon muhafazakârlar da var ortalıkta. Fakat akademisyenin arkasında duran ciddi bilim adamı kimliği olan rektörler de var. Kıskanmadan izlemek ne yazık ki mümkün olmuyor.

sevgili N. Sevindi Hanim
bugunku zaman gazetesindeki yazinizi buyuk bir heyecan icinde okudum ve belki bizim problemimizide kosenizde yayinlarsiniz diye umit icine girdim.Herkes Ahiska Turklerinden bahseder ve Turkiyede onlar icin cikarilmis kanunlarin mevcut oldugunuda biliyoruz ve biz bundan mutlu oluyoruz ama bilerin unutulmasi ise bize uzuntu veriyor.evet biz mi kimiz?

biz KIRGIZISTANDA bulununa KARADENIZ TURKLERIYIZ HEMDE SURGUNDEKI VATAN HASRETI ILE YANAN TURKLER.

Belki kanal 7 de izlemissinizdir bizleri, bizler anadolunun icinde zamaninda Osmanli topragi olan gurcistan' in Batum sehrinde oturan insanlardik ve o surgun yillarini ninelerimiz hala hatirlar ve bizlere anlatir ve kominizim kara bulutu ile Anadolu' ya bir daha gidemeyen insanlariz. Anam Samsun Termeli, babam Hopali bazi akrabalarimiz Rize' li ve biz bu sehirlerin ismi ile hasreti ile buyuduk. Bizim Turkce' miz Rize'de yasayan bir Turk'ten agiz ve sive olarak farki da yoktur. Horon oynariz baklava pisiririz. Dilimizi unutmamak icin elimizden geleni yaptik. Toplasaniz burada bin kisi ya variz ya yokuz ama ayni yerden geldigimiz ayni soydan oldugumuz basbakana ve burdaki Biskek Turk elciligine yazdigimiz dilekcelere bir cevap alamadak. Bizler TURKIYE CUMHURIYETI VATANDASI OLMAK ISTIYORUZ. Bizler yakinda goreceksiniz devletimiz bize sahip cikmazsa bu ekonomik buhran icinde yakinda ne benlik nede Turkluk kalacak. Illaki Amerika mi gelip bizi alsin. biz Turkiye'yi istiyoruz. BASBAKANA SESLENIYORUM. GECEN SIZINDE BATUM'DAN RIZE'YE GOC ETTIGINIZI INTERNETTEN OKUDUM. AMA BIZ BU TARAFTA KALDIK. NE OLUR ALLAH ASKINA BIZLERE SAHIP CIKIN YOKSA BIZLERIN ARTIK DAYANMA GUCU KALMAMISTIR. BIZ SIZDEN BIZE BURALARA BIZLER ICIN PARA MADDI YARDIM GONDERMENIZI ISTEMIYORUZ BIZI SADECE ULKEMIZE ALIN. ORASI SIZIN ULKENIZ OLDUGU KADAR BIZIMDE ULKEMIZ.SIZE BIR OLAY ANLATARAK MEKTUBUMA SON VEREYIM. 90 YILLARA DA OZBEKLER VE TURKLER ARASINDA SIDDETLI KAVGALAR OLURKEN OZBEKISTAN OZBEKLERINI ULKESINE KABUL EDECDEGINI, RUSLAR RUSLARA SAHIP CIKACAGINI AMA TURKLERE SIRA GELINCE HIC KIMSENDEN OZELLIKLE TURKIYEDEN NE SES NE DE SEDA CIKTI. AMA BIZLER SIZIN OLDUGU KADAR BIZIMDE ULKEMIZ OLAN TORAKLARA HASRETIZ VE BIZLERI SURGUNE GONDERENLERIN HATALARINIDA BIZLERE CEKTIRMEYIN. BEN ISTIYORUMKI BIZIM COCUKLAR BIR TURK GIBI TURKIYEDE BUYUSUN.

Ali Tigin

Hiç yorum yok: