Avrupa Avrupa Dediğimiz

10 Temmuz 2009 Cuma

Etkili konuşma

Etkili konuşma

Geçmiş yıllarda da, eskilerin deyimiyle hitabet sanatı, insanları ikna etmenin en etkili yolu olarak gösterilir. Bu durum hale geçerli. Sadece hitabet sanatı ifadesinin yerini güzel ve etkili konuşma aldı. Peki, sıklıkla karşılaştığımız güzel ve etkili konuşma neden bu kadar önemli? Hangi kurallara uyarsak karşımızdaki insanı konuşmamızla etkileyebiliriz? İşte birkaç ipucu;

Konuşma yeteneğiniz kariyerinizi önemli oranda etkileme gücüne sahip. Başarılı olmak için konuşma yeteneğinin gelişmiş olması gerekiyor. Kimse konusması düzgün ve etkili olamayan bir insanla iletişim haline geçmeyi istemez.

Konusma yaparken en temel kural etkileyici ve konuya hakim olmak. Topluluk onunde konusurken ve karsilikli konusma esnasinda etkileyiciliginizi konu hakkinda bilginizle pekistirirseniz istediginiz etkiyi yaratabilirsiniz.

Bir de konusmaya baslarken ortami biraz olsun yumusatmak lazim. Oscar Odul Toreni'ni dusunun. Sahneye odul vermek icin cikan konusmacilar genellikle bir anekdotla giris yaparlar. Siz de oyle yapin. Basinizdan konuyla ilgili gecen bir hikayeyi, ya da gun icinde karsilastiginiz bir durumu paylasin. Insanlar hazirlanmis metinden okunan konusmalari sevmezler.

Eger cok gerginseniz derin nefes alin. Ve konusmaniza baslamadan once bir parca cikolata agziniza atin. Hem gevsemis olursunuz hem de gerginliginiz yatisir.

Prezentasyon esnasinda tek bir kisiye bakmayin. Konunun icerigini anlatirken birinci maddede birine bakiyorsaniz, digerinde bir baska insana dogru anlatin. Boylelikle salondaki insanlarla guven temelli bir iletisim saglamis olursunuz ve izleyicilerin hepsi konusmaya dahil olur.

Gorsellik de onemli. Mesajinizin daha kolay insanlara ulasmasini saglar. Ama sadece yardimci bir faktor. Onemli olan ne konusacaginiz.

Son olarak, konusma yapacaginiz yere erkenden giderek ses sistemini kontrol edebilirsiniz. Nerede konusma yapacaginizi gormek ve son kontrolleri yapmak konusma esnasinda problem yasamanizi engeller.

http://duryoolcu.blogspot.com/2008/03/etkili-konusma.html

Hiç yorum yok: