Avrupa Avrupa Dediğimiz

10 Temmuz 2009 Cuma

BULGARISTAN'DA RESMI SECIM SONUCLARI ACIKLANDI

BULGARISTAN'DA RESMI SECIM SONUCLARI ACIKLANDI

Zaman
7 Temmuz 2009

Bulgaristan Merkez Secim Komisyonu, 5 Temmuzda yapilan ve 240 sandalyeli 41. parlamentonun yeni uyelerinin belirlendigi secimin resmi sonuclarini acikladi.

Secimde 1 milyon 678 bin 641 ile en cok oyu alan, Sofya Belediye Baskani Boyko Borisov'un fahri baskanligini yaptigi Avrupa gelisi icin Bulgaristan Vatandaslari (GERB) partisi parlamentoda 116 milletvekilligi kazandi.

Basbakan Sergey Stanisev'in genel baskanligini yaptigi, koalisyon hukumetinin ortaklarindan Bulgaristan Sosyalist Partisi, bu secimde oldukca dusuk destek alarak, 748 bin 147 oyla parlamentoda 40 sandalye aldi.

Uyelerinin cogunlugunu Turklerin olusturdugu Hak ve Ozgurlukler Partisi (DPS-HOH) 610 bin 521 oy alarak, ulkenin ucuncu en buyuk siyasi gucu olma konumunu surdururken, parlamentoda 38 milletvekili tarafindan temsil edilecek.

Asiri milliyetci ve irkci ATAKA partisi, aldigi 395 bin 733 oyla 21 ve sag guclerin olusturdugu Mavi Koalisyon 285 bin 662 oyla 15 milletvekiline sahip olacak. Turkiye aleyhtari soylemleriyle politika yapmaya calisan Duzen Mesruiyet ve Guvenlik (RZS) partisi ise 174 bin 582 oy alarak parlamentoda 10 kisilik bir grup olusturabilecek.

Secim komisyonu, parlamentoya girebilmek icin gerekli yuzde 4 barajini gecebilmeleri icin parti ve koalisyonlarin bu secimde yurt icinden ve yurt disindan en az 169 bin 48 oy almalari gerektigini animsatti.

Kayitli secmen sayisi 6.8 milyon olan Bulgaristan'da bu secimde 18 parti ve koalisyon yarisirken, katilim orani yuzde 60.2 oldu.

Ulkenin 41. parlamentosu 14 Temmuzda toplanacak.

***

BULGARISTAN: GENEL SECIM SONUCLARI IKTIDAR ICIN SIYASI YAPTIRIM OLDU

BNR
7 Temmuz 2009

Ulkemizde Pazar gunu yapilan genel secimlerle ilgili coskular, zaten yuksek olan sicaklik derecelerini sanki daha da artirdi. Son yillarda Bulgaristan secmenlerinin siyasete olan ilgisizligi ve hicbir seyin kendisine bagli olmadigini dusunerek politikaya yabanci kalmasi en cok tartisilan konulardan biri iken, secimlerde vatandaslarin degisIklik arzusunu ifade ederek sandik basina gitmeleri sosyolglari bile sasirtti. Oy hakkini halkin %60’lik bolumu kullandi. Onlarin cogu, oyunu baskent belediye baskani Boyko Borisov’un partisi sag merkezci GERB’e verdi.

Secimlerde oy kullanma oraninin yuksek olmasini sosyoloji ve politoloji uzmanlari soyle degerlendirdi:

“Seferber edici etki gosteren birkac etki vardir, diyor Kamuoyu Arastirmalari Merkezi uzmani Elena Darieva. Oy hakkini uygulayan vatandaslarin %15’lik bolumu, secim kampanyasindan etkiledigini ve kararini Avrupa secimleri ile genel secimler arasindaki donemde aldigini paylasiyor. Diger yandan oy verenlerin dortte ucu, siyasi guclerin devamli taraftarlaridir. Bununla beraber her on vatandastan birinin secim gunu oyunu kullanacagina karar verdigini soylemesi de dikkat cekiyor, yani %10 kadar durumun seyrine gore oylama olayi var. Secim kampanyasinin son gunlerde cok saldirgan bir safhaya girmesi de secmenler uzerinde seferber edici etki gosterdi. Oy veren her bes vatandastan birinin yasi 18 ila 29 arasindadir. Yani gelenek uzerine ilgisiz olduklari ve politikadan uzak kaldiklari dusunulen genclerin harekete gectigini goruyoruz”.

Politoloji uzmani Antoni Todorov, su degerlendirmede bulundu:

“Vatandaslarin secimlere katilim yogunlugu beni iyimser ediyor. Bundan once oy vermemeyi dusunen vatandaslarin son anda seferber olmalari, cok olumlu bir olaydir. Ilk basta oy vermeyi dusunmeyen bircok secmen, sonradan galip gelecegi anlasilan lehine oy vermekle daha istikrarli bir cogunluk saglanmasi ve sonbaharda erken secimlere gidilmemesi arzusunu ifade etti boylece. Yani bu rasyonel, yararli bir oylamadir. Bunun disinda alinan sonuclar, ne oy ticaretinin ne de pahali reklamlarin secim sonuclarini belirleyemecegini gosterdi. Bunun disinda secimler sol BSP’nin zayifladigini ortaya koydu ve BSP’nin gerekli sonuclari cikarmasi onemlidir. ”

Analist Antoniy Gilibov, degisIkligin gerceklesip gerceklesmedigi yonunde sorulan soru uzerine sunlari belirtti:

“Secim sonucu iktidara uygulanan bir siyasi yaptirim oldugu suphe goturmez. Bu secimlerde alinan sonuc, son 8 yillik doneme dair degerlendirme niteligini tasiyor. Ilk defa yuksek oy kullanma orani tespit edildi. Bazi sinirilarin asildigi ve degisIkligin kacinilmaz oldugu duygusu yasandi. Bence Bulgaristan’in AB icindeki imajinin ciddi olcude kotulesmesi ve ulkemizin AB uyesi olarak basarisiz start yapmasinin da bunda etkisi oldu, diyen Antoniy Gilibov, sozlerini soyle surdurdu: "Ulkemiz guc bir donusum surecinde oldugu icin insanlarin endiseleri ile spekulasyon yapilmamasi cok onemlidir. Iktidar cogunlugu olacak ve bu cogunluk yeterinde sorumlu ve devamli olursa, hukumet bir dizi populer olmayan tedbir uygulayacak, dolayisiyla toplumsal destegin bir bolumunu yitirecek. Ancak hepimizin degisIkligin gerekli oldugunu anliyoruz.”

GERB partisinin istikrarli bir sag merkezci hukumet olusturma var mi sorusu uzerine politolog Rumyana Kolarova su aciklamada bulundu:

“Gerekli dengenin yakalanacagini umut ediyorum. GERB simdiye kadar secmen seferber etmeyi basardigini gosterdi. Atilacak bir sonraki adim bakanlarini ve siyasetcilerini secip degistirebildigini gostermek olacak.”

Yeni hukumetin oncelikli hedefleri ne olmalidir sorusuna yanit veren Antoniy Todorov, sunlari belirtti:

“Herseyden once ekonomik kriz neticelerinin sinirlandirilmasi gerekiyor. Issizlikle mucadele etmek, ozel is sektorune destek vermek gerekiyor. Butcenin gozden gecirilmesi gerekiyor. Ikinci oncelikli hedef ise yolsuzlukla mucadele olmalidir. Ucuncu oncelikli hedef ise idari kapasite kalitesinin artirilmasidir.”

Hiç yorum yok: